University Library, Amsterdam

UB UVA, Amsterdam

Location: Amsterdam, Netherlands
Completion: design 2013
Client: UVA University of Amsterdam
Program: library, study rooms, archives, cafe
Sector: renovation, transformation
Size: 10.000 m2
Architect: Meyer en Van Schooten Architecten BV.
Project architect: Barry van Waveren (reA)
Partners: Architectenbureau J. van Stigt BV.

The University of Amsterdam is working on concentrating their real estate within three campuses in the city. One of them is the former hospital area Binnengasthuisterrein, right in the centre of Amsterdam. A former clinic, a listed monument, together with a former nurses home are destined to become the new central library. The design proposal focusses on the insertion of a central atrium, covered by a sculptural glass roof. Since the existing buildings are quite divers and fragmented, the atrium is the heart and the connection that binds it all together. New spaces are added by clever basements and one single new volume on an outside corner of the complex, signalling the new era. The old buildings are restored, with old wards as study rooms. The former balconies where patients could get some fresh air are now for students sweating on their exams.

The plans are now elaborated by MVSA architects together with Architectenbureau J. van Stigt BV.