Dutch Heart Foundation, The Hague

Nederlandse Hartstichting, Den Haag

Location: The Hague, Netherlands
Completion: 2011
Client: OVG development
Program: office, restaurant, parking
Sector: new architecture
Size: 5.500 m2
Architect: Meyer en Van Schooten Architecten BV.
Project architect: Barry van Waveren (reA)
Partners: Buro NVDS
Image credits: Jannes Linders

The Dutch Heart Foundation has found a location at the entrance to Ypenburg, the new extension to The Hague, next to the railway station. It will be part of a office development between the highway and the housing developments and look out on the Plas van Reef. The design embodies the ambitions of the foundation in stimulating a healthy lifestyle. The compulsory elevator is somewhat hidden in favour of an open staircase in the central void. On each level people can choose to start working outside on one of the balconies. Furthermore the ambitions in sustainability were set high. The building has earned a Breeam Excellent certificate, being the first in the Netherlands, visible in f.i. the wooden window frames, thin steel panelling for the facades and the nesting facilities for bats.