Leeuwenburg, Amsterdam

Studie Leeuwenburg, Amsterdam

Location: Amsterdam, Netherlands
Completion: design 2011
Client: OVG development
Program: offices, school, retail, housing
Sector: renovation, transformation
Size: after transformation 85.500 m2
Architect: Meyer en Van Schooten Architecten BV.
Project architect: Barry van Waveren (reA)
Image credits: 3Deek

The Leeuwenburg was built in 1970 after a design of Zanstra as a post office and presently in use by the Graduate School of Amsterdam. The architecture is characterized by a huge amount of washed concrete and the deep office floors with little daylight. The study instigated by OVG aimed to improve the usability of the structure and to integrate the complex in the urban texture. The studies resulted in a proposal that saves and renovates the high-rise. The low-rise part is replaced by a modern volume consisting of an apartment tower on top of retail and office spaces. A glass covered passage connects the new and old buildings and facilitates a public connection between the adjacent railway station Amstel and the high rise office area the Omval.