The New University Building, Amsterdam

Het nieuwe universiteitsgebouw, Amsterdam

Location: Amsterdam, Netherlands.
Completion: 2018
Client: Vrije Universiteit, FCO
Program: lecture halls, library, study rooms, faculty offices, laboratories
Sector: new architecture
Size: 31.000 m2
Architect: Team V architectuur
Project architect: Barry van Waveren (reA)
Image credits: 3Deek

The Vrije Universiteit was established between 1960-70 in a new campus to the south of Amsterdam, in the pristine green polders. Nowadays it is situated in one of the fastest developing areas of the city, the Zuidas area. The University is working on a major redevelopment of their campus. To replace the outdated structures and to integrate the university within the city that surrounds it. The new university building is to be one of the landmarks. The building is dedicated to all bachelor students of the VU, housing up to nine lecture halls, an array of classrooms and study facilities. But it will also be open to the general public. The lecture halls transform into theatre halls and cinema rooms as soon as the lectures have finished.

The complete structure is organized around a central atrium, that can be entered from two sides through giant sculptural openings. The atrium is extruded over the complete height of the building, 35 up to 50 meters, and is the main focus for orientation at every level. The floors have alternating a central corridor or a gallery along the atrium. The atrium at ground level is the main public meeting point, but several lobbies connected to the galleries and reached by monumental open stairs take the public higher up.

The design gained a Breeam Excellent certificate. The energy needed for heating and cooling is stored in underground water wells and distributed using the concrete slabs of the Slimline floors. The roof is covered with an intensive green roof that also adds to the much needed rain water retention.

Relevant links
Construction company site Boele