| 

ING House, Amsterdam

ING Hoofdkantoor, Amsterdam

Location: Amsterdam, Netherlands
Completion: 2002
Client: ING Real Estate
Program: Offices, Hospitality, Congress facilities
Sector: new architecture
Size: 20.000 m2
Architect: Meyer en Van Schooten Architecten BV.
Project architect: Roberto Meyer, Barry van Waveren (reA)
Partners: OTH
Image credits: Jeroen Musch, George Fessy a.o.

The ING House along the southern ring road of Amsterdam is surely one of the best known projects by MVSA. Specially built for the ING Group, the combination of the ING bank and the NN insurances, as their new headquarters. On a steel table with elegant legs sits an spacious and transparent office. Each workplace offers views to the outside as well as to one of the gardens or atriums. The building is wrapped in an smooth and transparent skin, a clever ‘eco-tech’ façade that reacts to the environmental circumstances. On the north face the busy ring road passed at just 30 metres. The noise and pollution is blocked by a sealed glass façade, the outer skin. The void between this skin and the actual wooden façade is ventilated with fresh air from the south side of the building. On the south face the same glass skin protects the sun shading. In sunny weather special glass valves open up so the heat can be ventilated out of the void. In the prominent ‘nose’ of the building an auditorium for 250 people is situated with a huge window that looks out towards the airport Schiphol.

Following the international financial crisis the ING group was dissolved again and they left the ING house after only 10 years. The building has been transformed into a multitenant office.