<< vorig project  |  volgend project >>
<<  project  >>

Tuinstudio

Locatie: Amsterdam
Afgerond: 2023
Opdrachtgever: Particulier
Programma: studio
Sector: circulariteit
Grootte: 7 m2

Een nieuwe studio in een stadstuin tussen uitgebouwde winkels en restaurants, middenin de levendige Indische Buurt in Amsterdam. Precies dat wat er nodig is en niet meer dan dat. Een bureau, een kruk, een computer, veel licht en lucht. Vijf deuren die van binnen buiten maken en andersom. Een hommel vliegt naar binnen en aan de andere kant er weer uit.

Opgebouwd uit tweedehands materialen, verzameld via Marktplaats. Golfplaten van een loods, balkondeuren uit gerenoveerde woningen, balkhout uit een gesloopte boerenschuur, underlayment dat eerder gebruikt is voor standbouw, een berg aan tweedehands isolatiemateriaal, restpartijen bouwfolie en parketvloer, en zo verder. Materiaalkosten ca. €1.500 plus een doos nieuwe schroeven. Het ontwerp startte vanuit een eenvoudige basis en is uitgewerkt aan de hand van het beschikbare materiaal. Bij een nummer 2 zal het eindresultaat dus weer anders kunnen zijn.

De studio biedt een heerlijke plek om te werken, of weg te dromen, maar laat ook veel ruimte voor flora en fauna. De lichte constructie staat op poeren zodat het bodemleven er ongestoord onderdoor gaat. De beplanting gaat tot en tegen de gevels en over het dak. Vogels vinden onder de golfplaten goede nestelplaatsen. Het regenwater wordt in een oude olijventon opgevangen en gebruikt in droge tijden.

En als de studio niet meer nodig is, dan is deze in mum van tijd gedemonteerd en kan het materiaal een volgend leven krijgen.